Serviciu de turism integrat: „Lecții interactive în aer liber pentru studenți”

Implementarea proiectului „Podurile timpului: o abordare integrată pentru îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului cultural transfrontalier în Nikopol și Turnu Măgurele”, finanțat în cadrul programului INTERREG V – A România-Bulgaria, și în special construcția Parcul Arheologic Muzeul „Porturile Timpului”, orașul Nikopol și reabilitarea și conservarea cetății „Turnu”, orașul Turnu Măgurele, au condus la crearea de oportunități pentru implementarea unui serviciu turistic integrat „Lecții interactive în aer liber pentru elevi” pe teritoriul celor două obiective turistice.
Lecțiile interactive în aer liber pentru studenții din regiunea transfrontalieră (și nu numai) se vor baza pe principiile principale ale metodei „Învățare în aer liber” ca fiind cea mai potrivită pentru predarea și dobândirea de noi cunoștințe și abilități, prin implicarea interactivă a elevilor în activități caracteristice despre viata in diferite epoci istorice. În acest fel, studenților li se oferă posibilitatea de a dobândi noi cunoștințe prin experiență, atingând atmosfera autentică a erelor istorice relevante și, nu în ultimul rând, într-un mediu confortabil, distractiv și atractiv. Scopul învățării interactive este de a implementa o abordare pedagogică în care elevii și profesorii colaborează pentru a accesa cunoștințe și a împărtăși informații, rezultând o experiență educațională mai amplă și mai dinamică pentru materia studiată, în acest caz – epoca preistorică, epoca de piatră, tracia. cultura si religia, Antichitatea romana si Evul Mediu. Această schimbare a rolului educatorilor de la „custozi ai cunoștințelor” la facilitatori ai învățării prezintă atât provocări, cât și oportunități de a revoluționa procesul de învățare. Ca urmare, granițele dintre profesor și elev devin mai puțin distincte în mediile de învățare interactivă, permițând atenției elevilor să fie mai activ angajat și materialului de învățare să fie absorbit mai ușor, spre deosebire de învățarea pasivă care se bazează pe ascultarea prelegerilor profesorilor sau memorarea mecanică a informațiilor. Alegerea combinației dintre cele două abordări – învățarea interactivă și învățarea în aer liber creează condiții pentru o învățare plăcută, utilă, memorabilă și activă.
Locații pentru desfășurarea instruirii interactive pentru studenți: Muzeul Parcului Arheologic „Porturile Timpului”, Nikopol; Cetatea medievală „Turnu”, orașul Turnu Magurele.
Pentru cine este potrivit serviciul? Serviciul „Lecții interactive în aer liber pentru elevi” este potrivit pentru elevii din învățământul primar și gimnazial. Programul este potrivit atât pentru antrenament de jumătate, cât și de o zi, precum și pentru organizarea de tabere studențești de tip „Școala Verde”.

Ce este învățarea interactivă?
Învățarea interactivă este o tehnică care urmărește să-i implice activ pe studenți în procesul de învățare, adesea oferind o oportunitate de participare activă la procesul de învățare, spre deosebire de tehnicile mai pasive, cum ar fi prelegerea tradițională.
Utilizarea de noi forme de tehnologii educaționale, altele decât tehnologiile și instrumentele educaționale standard, deschid oportunități interesante pentru desfășurarea învățării și facilitarea procesului de învățare pentru elevi. Învățarea interactivă are multe beneficii pentru studenți, inclusiv: o implicare mai mare a studenților; un grad mai înalt de cooperare care să conducă la dezvoltarea abilităților sociale și de rezolvare a problemelor, două domenii apreciate în școală și nu numai; Tehnicile de învățare interactivă permit elevilor să se implice cu colegii lor, să-și exprime opiniile și să fie expuși la perspective mai diverse; Și, nu în ultimul rând, învățarea interactivă îmbunătățește capacitatea de a gândi critic.
Pe scurt, învățarea interactivă stimulează elevii să-și extindă abilitățile și le oferă instrumente pentru a obține o învățare mai profundă. Implicarea studenților și plasarea acestora în centrul materiei predate îi împuternicește și îi provoacă să analizeze și să aplice materia mai profund, întărind în același timp abilitățile de team building și interpersonale.
Metoda de învățare în aer liber
„Îți poți imagina o sală de școală fără acoperiș, copii stând pe bănci de lemn sau răspândiți pe iarbă, zâmbind și mulțumiți, înconjurați de profesorul lor și ascultând cu interes, absorbind fiecare cuvânt al lui? Da, aceasta nu este o himeră, nici ceva nou. Aceasta este Outdoor Learning – o metodă care câștigă din ce în ce mai multă popularitate, deși este aplicată de mult timp. „Învățare în aer liber” este un termen larg care poate include: învățare prin joacă în aer liber, învățare experiențială, proiecte școlare pe terenuri de joacă, educație ecologică, activități recreative și de aventură, programe de dezvoltare personală și socială, expediții, formarea echipelor, formare în leadership, dezvoltare managerială, educație pentru rezistență, terapie de aventură și multe altele. Antrenamentul în aer liber nu are o graniță clar definită, ci are un nucleu comun, constând în aplicarea unor principii care au dovedit avantajele aplicării metodei în timp. Există șase principii fundamentale ale învățării în aer liber:
1) Toate formele de învățare în aer liber valorează experiența practică. Experiența directă în aer liber este mai motivantă pentru copii și are un impact și o fiabilitate mult mai mari decât predarea la clasă. Prin predare, interpretare sau facilitare calificată, experiențele în aer liber pot deveni cu ușurință o sursă stimulativă de distracție, creștere personală și învățare.
2) Învățarea în aer liber permite învățarea activă. În învățarea în aer liber, elevii învață prin ceea ce fac, prin ceea ce întâlnesc și prin ceea ce descoperă. Participanții învață să cunoască mai bine lumea din jurul lor, pe ei înșiși și pe alți participanți, dobândind în același timp noi cunoștințe și abilități. Învățarea activă dezvoltă mai ușor abilitățile de învățare, gândire critică, experimentare, feedback, gândire analitică și învățare colaborativă.
3) Învățarea în aer liber este învățare „substantivă” deoarece are loc în mediul natural unde participanții pot vedea, auzi, atinge și mirosi obiecte reale, dar are loc și într-un domeniu în care acțiunile au rezultate și consecințe reale. Învățarea în aer liber poate ajuta la aducerea la viață a materiei predate.
4) Învățarea în aer liber lărește orizonturile și stimulează noi interese. Nu există limite pentru experiențele și posibilitățile pe care mediile și activitățile în aer liber le pot evoca. Participanții descoperă adesea în ei înșiși potențial, abilități și interese nebănuite. „Extinderea orizontului” este un rezultat comun.
5) Învățarea în aer liber oferă un tip integrat de învățare. Învățarea în aer liber transcende granițele învățării tradiționale deoarece, pe lângă concentrarea asupra procesului de învățare în esență, se acordă atenție dezvoltării personale și sociale, mediului și durabilității; de angajament față de materia predată și gândire critică.

Pe lângă subiectele propuse dezvoltate de o echipă de specialiști, în cadrul proiectului, cadrele didactice pot construi pe baza programului cu lecții pe teme legate de viața și cultura populației locale din epoca de piatră veche, epoca cuprului, Epoca Bronzului, Epoca Romană și Evul Mediu, care urmează să fie expuse cu clădiri, arme și unelte de muncă din epocile istorice relevante în Parcul Arheologic Muzeul „Porturile Timpului” din orașul Nikopol sau în cetatea medievală” Turnu”, în municipiul Turnu Măgurele.

Uncategorized