Интегрирана туристическа услуга: „Интерактивни уроци на открито за ученици“

Изпълнението на проект “Мостовете на времето: Интегриран подход за подобряване на устойчивото използване на трансграничното културно наследство в Никопол и Турну Мъгуреле”, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ V – A Румъния-България, и в частност изграждането на Археологически парк музей „Пристани на времето“, гр. Никопол и рехабилитация и консервация на крепост „Турну“, гр. Турну Мъгуреле, доведе до създаване на възможности  за реализиране на интегрирана туристическа услуга „Интерактивни уроци на открито за ученици“ на територията на двата туристически обекта.

Интерактивните уроци на открито за ученици от трансграничния регион (и не само) ще бъдат базирани на основните принципи на метода „Обучение на открито“ като най-подходящ за преподаване и придобиване на нови знания и умения, чрез интерактивно включване на учениците в дейности, характерни за живота в различните исторически епохи.  По този начин се дава възможност на учениците да придобият нови знания чрез преживяване, докосвайки се до автентичната атмосфера на съответните исторически епохи и не на последно място, в уютна, забавна и привлекателна среда. Целта на интерактивното обучение е да бъде приложен педагогически подход, в който ученици и учители си сътрудничат, за да получат достъп до знания и да споделят информация, което води до по-широк и по-динамичен образователен опит за изучавания предмет, в случая – Праисторическа епоха, Каменна ера, Тракийска култура и религия, Римска Античност и Средновековие. Тази промяна в ролята на преподавателите от „пазители на знания“ до фасилитатори на ученето, представя както предизвикателства, така и възможности за революционизиране на учебния процес. В резултат на това, границите между учител и ученик стават по-малко отчетливи в интерактивните учебни среди, което позволява вниманието на учениците да бъде привлечено по-активно и учебния материал да бъде по-лесно усвоен, за разлика от пасивното учене, което разчита на слушане на лекции на учителите или механично запаметяване на информация. Изборът на комбинацията от двата подхода – интерактивно обучение и обучение на открито създава условия за  приятно, полезно, запомнящо се и активно учене.

Локации за провеждане на интерактивно обучение на ученици: Археологически парк музей „Пристани на времето“, гр. Никопол; Средновековна крепост „Турну“, гр. Турну Мъгуреле.

За кого е подходяща услугата?  Услугата „Интерактивни уроци на открито за ученици“ е подходяща за ученици от начален и гимназиален етап на обучение. Програмата е подходяща както за полу- и еднодневно обучение, така и за организиране на ученически лагери тип „Зелено училище“.

Какво е интерактивно обучение?

Интерактивното обучение е техника, която се стреми да накара учениците да се включат активно в учебния процес, често чрез осигуряване на възможност за включено участие в учебния процес, в контраст с по-пасивните техники като традиционната лекция [1].

Използването на нови форми на образователни технологии, различни от стандартните образователните технологии и  инструменти отварят вълнуващи възможности за провеждане на обучението и улеснява процес на научаване на учениците. Интерактивното обучение има множество ползи за учениците, сред които: по-голяма ангажираност на учениците; по-висока степен на сътрудничество, водещо до изграждане на социални умения и умения за решаване на проблеми, две области, които се ценят в училище и извън него; Интерактивните техники за обучение дават възможност на учениците да се ангажират със своите връстници, да изразят мнението си и да бъдат изложени на по-разнообразни гледни точки; И, не на последно място, интерактивното обучение засилва способността за критично мислене.

Накратко, интерактивното обучение стимулира учениците да разширят способностите си и им дава инструменти за постигане на по-задълбочено обучение. Ангажирането на учениците и поставянето им в центъра на преподавания предмет, ги прави по-способни и ги провокира по-задълбочено да анализират и прилагат предмета, като същевременно укрепват изграждането на екип и междуличностните умения.

Методът „Обучение на открито“

„Представяте ли си учебна стая без покрив, деца насядали по дървени пейки или разпръснати из тревата, усмихнати и доволни, заградили учителя си и слушащи с интерес, попиващи всяка негова дума? Да, това не е химера, нито нещо ново. Това е Учене на открито – метод, който набира все повече популярност, макар да се прилага отдавна“ [2].

“Обучението на открито“ е широко понятие, което може да включва: обучение чрез игра на открито, учене чрез преживяване, проекти за училищни площадки, екологично образование, развлекателни и приключенски дейности, програми за лично и социално развитие, експедиции, тийм билдинг, обучение по лидерство, развитие на управлението, образование за устойчивост, приключенска терапия и много други. Обучението на открито няма ясно определена граница, но има общо ядро, състоящо се в прилагане на определени принципи, доказали преимуществата на прилагане на метода във времето[3]. Шест са основополагащите принципи на обучението на открито[4]:

  1. Всички форми на обучение на открито ценят директния опит. Директният опит на открито е по-мотивиращ за децата и има много по-голямо въздействие и надеждност, отколкото преподаването в класна стая. Чрез квалифицирано преподаване, тълкуване или улесняване, преживяванията на открито лесно се превръщат в стимулиращ източник на забавление, личностно израстване и придобиване на нови знания.
  2. Ученето на открито дава възможност за активно учене. В обучението на открито учениците учат чрез това, което правят, чрез това, с което се сблъскват и чрез това, което откриват. Участниците се научават да опознават по-добре заобикалящия ги свят, себе си и останалите участници, като същевременно получават нови знания и умения. Активното учене по-лесно развива уменията за учене, критично мислене, експериментиране, обратна връзка, аналитично мислене и съвместно обучение.
  3. Ученето на открито е учене „по същество“, защото се случва в естествената среда, където участниците могат да видят, чуят, докоснат и помиришат реални предмети, но също така се случва на терен, където действията имат реални резултати и последствия. Обучението на открито може да помогне за „оживяването“ на преподавания учебен предмет.
  4.  Обучението на открито разширява хоризонтите и стимулира нови интереси. Няма ограничение за преживяванията и възможностите, които външната среда и дейности могат да предизвикат. Участниците често откриват в себе си неподозиран потенциал, способности и интереси. “Разширяване на хоризонтите” е често срещан резултат.
  5. Обучението на открито предлага интегриран тип обучение. Обучението на открито надскача границите на традиционното обучение тъй като освен фокус към учебния процес по същество, се обръща внимание на личното и социалното развитие, на  околната среда и устойчивостта; на ангажираност към преподавания предмет и критично мислене.

Програма на интерактивни уроци на открито за ученици:

Програмата на уроците е с фокус история и усвояване на нови знания за бита, културата и занаятите в различните исторически епохи. На учениците ще бъдат изнасяни кратки и увлекателни лекции по конкретната тема, с възможност за активно включване в характерни дейности от съответните епохи, а именно:

  1. Праисторическа епоха и обработка на камък и глина. Учениците ще имат възможност да разгледат отблизо типично местообитание на хората от праисторическата епоха, да се докоснат и да получат интересна информация за основните им оръдия на труда, както и самите те да участват в изработването на продукти от камък и глина.
  2. Ловни и риболовни умения от каменната ера. Учениците ще имат възможност да разгледат отблизо типично местообитание на хората от каменната ера, да присъстват и участват в демонстрация на ловни и риболовни съоръжения, с които са ловували хората от каменната ера, както и да научат повече за бита на местното население от тази епоха.
  3. Тракийска култура и религия. Учениците ще се запознаят отблизо с характерни особености на културния и религиозен живот на древните траки, обитавали района на днешните градове Никопол и Турну Мъгуреле.
  4. Римска империя Военни умения и тактика – Учениците ще получат нови знания за характерните военни умения и тактика от периода на разцвет на Римската империя. Ще могат да се костюмират с облекло и доспехи, характерни за времето и да наблюдават в демонстрация на военни умения.
  5. Средновековна кухня. Учениците ще бъдат въвлечени в живота и бита на средновековния човек посредством демонстрации на облекла, оръжия, съдове, готварски съоръжения и типични храни за местното население от епохата на Средновековието.

Извън предложените теми, разработени от екип специалисти, в рамките на проекта, преподавателите могат да надграждат програмата с уроци на теми, свързани с бита и културата на местното население от старо каменната епоха, медно каменната епоха, бронзовата епоха, римска епоха и средновековие, които да бъдат онагледени с постройки, оръжия и оръдия на труда от съответните исторически епохи в Археологически парк музей „Пристани на времето“ гр. Никопол или във средновековна крепост „Турну“, гр. Турну Мъгуреле.


[1] https://echo360.com/what-is-interactive

[2] Елисавета Тодорова https://uchanaotkrito.bg/library/files/1652266184_2.pdf

[3] Student Outcomes and Natural School pathways from evidence to impact report, 2106, Professor Karen Malone, Centre for Educational Research, Western Sydney University; Associate Professor Sue Waite, Plymouth Institute of Education, Plymouth University

[4] www.englishoutdoorcouncil.org/outdoor-learning/what-are-the-benefits-of-outdoor-learning