6-та ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА

6-та ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА е инициатива на Европейската комисия, която се провежда всяка година от 16 до 22 септември.

Община Турну Мъгуреле участва в тази програма с цел да допринесе за промяна в начина на живот на жителите нa общината в посока насърчаването им да изберат отговорна зелена мобилност. Темата на тазгодишното издание е “По-добри връзки” и се провежда под лозунга “Комбинирайте и се движете!”, приканвайки жителите на общината да използват алтернативи за екологично пътуване в града, във всякаква комбинация и според нуждите.

6-тата ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА е перфектната възможност да се тестват нови форми на мобилност, да се направи преглед на настоящите предизвикателства пред градския транспорт и да се подпомогне напредъка към по-устойчива мобилност за Европа. От въвеждането ѝ през 2002 г. въздействието на “Европейската седмица на мобилността” расте стабилно, както в Европа, така и по света. Капацитетът на пътищата непрекъснато се увеличава, което води до увеличаване на замърсяването, шума, намаляване на зелените площи и главно намаляване на комфорта и удовлетвореността на гражданите.

Тази седмица, гражданите на община Турну Магуреле и на целия континент са поканени да участват в събития, популяризиращи екологично чисти видове транспорт и повишаващи осведомеността на населението за отрицателното въздействие, което автомобилният трафик има върху околната среда и човешкото здраве. Редовната физическа активност е от съществено значение за нашето здраве. Въпреки това, бездействието става все по-разпространено в Европа. Използването на автомобили се е увеличило и влошаващите се условия за физическа активност са считани за основните причини за заседнал начин на живот, водещи до затлъстяване. Тази кампания има за цел да насърчи отговорното поведение към околната среда чрез специфични действия, свързани с обществения транспорт обществени, колоездене, създаване на зелени пространства, тематични състезания, реализация информационни материали и др. Наша пряка отговорност е да победим замърсяването на въздуха чрез промяна на ежедневните ни навици и предприемане на малки, но ефективни мерки за защита Околна среда. Замърсяването на въздуха е проблем и целта е да се намерят начини за одобряване на неговото качество.