Интегрирана туристическа услуга: „Конгресен туризъм“

Конгресният туризъм най-често се дефинира като туристическа услуга, при реализирането на която се съчетава полезното – необходимостта от осъществяване на бизнес среща и приятното – възможност работният ритъм да бъде разнообразен от приятни дейности след приключване на работната част. Конгресният туризъм е пресечната точка на индустрията на забавленията с деловата и сериозната форма на комуникация. Включва участие в разнообразни по форма, вид и предназначение делови прояви (конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, асамблеи, делови срещи, трейнинг и инсентив мероприятия и др.), както и цялата система по осигуряване на транспорт, пребиваване, организация на място и съпътстваща програма за конгресните туристи.

В глобален мащаб, конгресният туризъм е изключително доходоносен сегмент от туристическия сектор, чието предлагане не е ограничено от това да се случва в активния туристическия сезон. Успешното развитие на конгресния туризъм изисква наличието на висококачествени услуги, които да отговарят на нуждите на участниците и организаторите на конференцията, поради което следва да им бъдат осигурени всички необходими предпоставки за качествена работа, както и интересни, забавни и приятни начини за прекарване на свободното време. В тази връзка, основната роля на конгресния туризъм е да насърчава местния туризъм с добре организирана система от промоционални дейности, продължаващо обучение, персонал, проучване на пазара, прилагане на стандарти за качество и др.

Конгресният туризъм, както и всички интегрирани туристически продукти, услуги и програми, разработени в рамките на проекта и предлагани от Археологически парк музей „Пристани на времето“ са много важни за бъдещото развитие на туризма в трансграничния район Никопол – Турну Мъгуреле, особено когато става въпрос за големи корпоративни събирания, които допринасят за постигане на устойчив икономически растеж, приобщаваща заетост и реализиране на целите за устойчиво развитие за местните общности.

Съгласно водещи европейски проучвания по темата, основните фактори, които влияят на успешното развитие на конгресния туризъм и превръщането му в устойчив сегмент от туристическото предлагане, са налице в трансграничния район на град Никопол и град Турну Мъгуреле и са следните:

  1. Предлагане на подходяща инфраструктура и висококачествени условия за провеждане на конгреси, конференции и събития.

Археологическият парк-музей „Пристани на времето“ в гр. Никопол разполага с новоизградена конферентна зала за 50 човека, която е оборудвана с високотехнологични съоръжения (мултимедия, озвучаване, превод, високоскоростен интернет и др.), необходими за провеждане на деловите прояви. Конферентната зала предлага възможност за провеждане на деловите прояви далеч от шума и суетата на града, същевременно предоставяйки всички нужни удобства за посетителите.

Трансграничният район предлага богат избор от традиционни български и румънски ресторанти, които да осигурят качествен кетъринг на  организираните събития.

Настаняването на посетителите би могло да варира от настаняване в автентични местни къщи от т.нар. „селски туризъм“ до хотели със СПА зона и възможност за релакс.

  • Предлагане на атрактивна и интересна туристическа програма;

След приключване на работната програма, посетителите могат да се възползват от разработените интегрирани туристически продукти и услуги както следва:  

  • Да се възползват от предлаганите възможности за практикуване на културен, еко, воден и речен туризъм, лов и риболов в трансграничния район.
  • Сътрудничество между публичната администрация, заинтересованите страни от публичния и частния сектор и обмен на информация. Активното участие на всяка от страните, включително местни общности, предприятия и организатори на събития, в екосистемата на местния туризъм, при разработването на интегрираните туристически продукти, услуги и програми, доказа наличието на воля за съвместна работа в полза на развитието на устойчив туризъм в трансграничния регион.
  • Реклама и маркетинг: В рамките на проекта е проведена мащабна маркетингова кампания, която да популяризира трансграничния регион като атрактивна туристическа дестинация, в това число и за конгресен туризъм.
  • Развитие на капацитета: персоналът в парк-музея е преминал през специални обучения с фокус върху устойчиви практики и обслужване на клиенти.
  • Насърчаване на иновациите: Археологическият парк музей „Пристани на времето“ е първи по рода си обект в България, предоставящ възможности за пренасяне в отминали исторически епохи чрез интерактивно включване в типичните за съответната епоха дейности и същевременно, възможности за интерактивно обучение на ученици и студенти, както и провеждане на конференции, конгреси и делови събития. Това иновативно решение има за цел да допринесе за създаването на устойчив и конкурентоспособен туристически продукт.
  • Застъпничество за равенство и включване: Туристическият продукт осигурява пълно равенство между половете, социално включване и достъпност в конгресния туризъм, като гарантира равен достъп за всички участници.
  • Екологична насоченост: Строителството и управлението на Археологическия парк музей е базирано на устойчиви практики, включително екологично управление и отговорно насърчаване на туризма.

Успешното развитие на конгресния туризъм в трансграничния район ще бъде от полза както за местните, така и за регионалните икономики. Конгресните туристи харчат щедро за настаняване, храна, транспорт и други услуги, което пряко стимулира местната икономика. Провеждането на такива събития създава възможности за работа, а организаторите често предпочитат местни доставчици, насърчавайки растежа на местния бизнес. Това може да доведе и до създаване на нови бизнеси, които да се грижат за нуждите на конгресните туристи, като бутикови хотели и ресторанти. Инвестициите в транспортна инфраструктура подобряват мобилността както за местните жители, така и за туристите.

В обобщение, конгресният туризъм има потенциала да осигури широк спектър от икономически, културни и социални ползи за общността, насърчавайки устойчивия растеж и местната ангажираност в трансграничната зона Никопол – Турну Мъгуреле.