Радиус: Изключено
Радиус:
км Set radius for geolocation
Търсене

КЛУБОВЕ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ВЪЗСТАНОВКИ

По проекта са създадени 2 клуба за антични и средновековни възстановки на исторически събития: 1 в Никопол и 1 в Турну Мъгуреле. Всеки клуб включва средно по 50 члена. В клубовете участват (наред с други граждани на Никопол и ТМ) безработни/в неравностойно положение/изолирани от обществото лица, включително възрастни хора и др.

Проведе се еднодневен семинар за организиране на кастинги за участници в клубове. Бяха проведени кастинги в училища, спортни клубове, читалища, танцови състави с ръководителите на заинтересованите групи /директори на училища и учители, директори на предприятия, ръководители на спортни клубове, водещи личности от етническите групи, ръководители на читалища, самодейни състави, социални работници от общините и др./

Членовете на клуба преминаха през специално обучение по: антична история и антична кухня, средновековна история, класове по актьорско майсторство, сценичен бой и сценично движение с цел овладяване на оръжия от епохата, култура на сценическото движение. В часовете по история са включени и часове по средновековна кухня. Бяха поканени преподаватели-специалисти по кулинария със специален интерес към средновековната кухня. За тези бяха закупени продукти и подправки, максимално близки до тези, които са били употребявани в средновековието. Рецептите бяха консултирани с ключовия експерт по Средновековна история. Участниците в клубовете се запознаха с различните средновековни видове оръжия /мечове, лъкове, арбалети, копия/ както и усвояване на богат арсенал от фехтовални умения съобразени със средновековните тактики.

Освен проведените обучения, за членовете на клуба е предвидено осигуряване на  необходимите костюми и оборудване – римски (пълни легионерски броня, тоги, туники, наметала + палатки, оръжия, римски лодки) и средновековни (рицари, кръстоносци, командири (пълна броня), занаятчии , вещици, селяни, принцеси и др. Ще бъде изграден рицарски военен лагер – включително палатки, колички, бъчви, подвижен затвор и др. За визуализиране на историческите периоди „античен“ и „средновековен“ се изработва оборудване и реплики на автентично облекло с принадлежности за периода „Римска античност I-IV век“ и оборудване и реплики на автентично облекло с принадлежности за периода „Късно средновековие XIII – XIV век“. Вече има изработени 100 бр. костюми – битови, занаятчии, селяни, оръженосци, вещици, принцеси и други.

Предстои провеждането на 4-дневен съвместен тренировъчен лагер на двата клуба (100 души). Лагерът ще се състои от обща репетиция за фестивала в Турну Магуреле и Никопол, поставен от режисьор, според сценарий, заедно с учителите от различните дисциплини, в пълна броня и оборудване и за двата периода (античност и средновековие). Сценографията ще бъде изработена изцяло от екологични материали, сено, бали слама, дървен материал, рециклирани и подлежащи на рециклиране материали. Обучените членовете на клуба с автентично облекло и екипировка ще предоставят интерактивни уроци по история на открито за деца, ще демонстрират римски военни тактики и средновековна кухня. Обученията и репетициите ще бъдат заснети за урок на бъдещите членове.

Клубовете ще участват в провеждането на Фестивала “Мостове на времето”, както и при заявки от страна на туроператори и други заинтересовани лица, като заявки могат да се правят през портала и приложението. Двата клуба ще участват в предоставянето на разработените по проекта туристически услуги и  в Интерактивни уроци на открито за ученици с еднодневни програми:

  • Праисторическата епоха, обработваща камък и глина
  • Умения за лов и риболов от каменната ера
  • Тракийска култура и религия
  • Римска империя Военни умения и тактика
  • Средновековна кухня и дегустация на вина

ЛОКАЦИИ

КЛУБОВЕ

Статистики: 11 Категории 17 Места 80 Ресурси