Ден на Европа

Асоциация „Euro Teleorman“, в сътрудничество с Окръжния съвет на Телеорман, организира четиринадесетото издание на събитието “Парад на Европа”, което ще се проведе в събота, 13 май 2023 г. Събитието започва в 10:00 часа, в централната част на Турну Мъгуреле, окръг Телеорман и е посветено на 9 май, ден с дълбоки исторически резонанси, който бележи началото на нова историческа съдба за Румъния, чрез провъзгласяване на независимостта на държавата за Европа, чрез плана “Шуман”. За младите хора от Телеорман, Парадът на Европа е най-очакваното събитие на годината. Културно-артистичното събитие, уникално на национално ниво, има за актьори ученици от 18 гимназии от обл. Телероман, които се записаха в конкурса, ръководени от своите учители. В художествена интерпретация „По-специално“, те дават живот на личности и събития от историята на един народ в европейското пространство.

Честването на културното многообразие и европейското приятелство и конкурсът „PARADA EUROPEI“ извеждат на преден план историческите културни забележителности на страните-участнички, стимулирайки знанията, креативността и интереса на младите хора към тяхното разбиране и интегриране в ярки и смислени изпълнения.

Уверени сме, че пандемичният период е напълно приключил, че животът ни е навлязъл в нормалния ход и че ПАРАДЪТ НА ЕВРОПА – най-голямото събитие, посветено на Деня на Европа организирани на ниво гимназии в Румъния отново ще се радват на вниманието на целия свят. В това отношение ще бъдем особено благодарни, ако се съгласите да участвате в това събитие.

Очакваме ви, за да отбележим заедно Деня на Европа!